Categories
Uncategorized

La Sîngerei a fost lansată platforma națională Alerte.md

Pe 29 mai 2023 organizația Mediapoint a lansat platforma Alerte.md în a 7-a localitate din țară și în al 2-lea oraș din regiunea nord al țării – orașul Sîngerei. Aceasta va permite administrarea inteligentă a orașului prin diverse instrumente digitale și are ca scop eficientizarea comunicării dintre cetățeni și administrația publică locală. Platforma va fi administrată independent de către Primăria orașului Sîngerei. În acest sens, primarul or. Sîngerei, Arcadie Covaliov și Președintele Mediapoint, Andrei Fornea au semnat un memorandum de înțelegere.

Conferința de presă poate fi urmărită integral aici.

Pe www.alerte.md/singerei cetățenii vor putea:

1. Raporta cu un singur click problemele din oraș către autoritățile locale și vor putea urmări online progresul de soluționare a sesizării; 

2.  Lansa inițiative civice și obține suportul comunității printr-un sistem de vot;

3.  Participa la sondajele lansate de către primărie, contribuind la luare deciziilor;

4.  Abona la notificările importante din oraș.

Primarul orașului Sîngerei, Arcadie Covaliov, a declarat la evenimentul de lansare a platformei din 29 mai că platforma Alerte.md va contribui la sporirea calității vieții cetățenilor, datorită faptul că aceștia vor fi ascultați, iar problemele lor vor fi abordate și ulterior soluționate.

„O guvernare bună se consideră atunci când cetățeanul este ascultat. Din fericire, mediul online ne oferă o cale ușoară pentru a o face. Mă bucur că în al 4-lea an de mandat, echipa Mediapoint a venit cu încă un instrument, cu ajutorul căruia vom putea cunoaște mai bine despre necesitățile locuitorilor Sîngerei. Pentru noi, problemele cetățenilor mereu au fost o prioritate, iar acest instrument transparent cum este Alerte.md Sîngerei ne va permite să îi abordăm problema mai ușor. Alerte.md pune un început nou în forma de guvernare și vine cu un nou termen „administrare inteligentă”, care prevede ceva rapid, deschis și digital. Bine ai venit, Alerte.md în orașul Sîngerei.”, a declarat primarul orașului Sîngerei.

Președintele organizației Mediapoint, Andrei Fornea a menționat că: „Astăzi lansăm un proiect de comunicare digitală, o platformă care va conecta primăria Sîngerei cu locuitorii acestui oraș minunat, deoarece trăim în era când platformele online nu mai sunt un lux, ci o necesitate. Este o posibilitate prin care cetățenii orașului Sîngerei vor putea mai ușor să se implice în problemele orașului, utilizând acest spațiu de comunicare cum este Alerte.md Sîngerei. Vreau să mulțumesc dnului primar pentru că a acceptat această provocare digitală în orașul Sîngerei și îndemn locuitorii orașului să o utilizeze, pentru că oferă foarte multe posibilități.”

Extinderea platformei Alerte.md în orașele din Republica Moldova

Platforma națională Alerte.md permite fiecărui oraș din Republica Moldova să aibă o versiune dedicată care este administrată de către primăria din localitate. Până în prezent, platforma a fost lansată în orașele Cahul, Leova, Cantemir, Bălți, Cimișlia, Căușeni și Sîngerei. Extinderea Alerte.md va fi realizată gradual și în anii 2023-2024. Platforma națională Alerte.md este lansată în Sîngerei cu suportul National Endowment for Democracy și al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Cehe prin intermediul programului Transition.