Categories
Uncategorized

(Anunț) Primăriile orașelor pot depune cerere de conectare la Alerte.md

Lansată în anul 2021 ca o platformă națională de administrare inteligentă a orașelor, Alerte.md își continuă extinderea în primăriile și localitățile din Republica Moldova. Pe 24 ianuarie organizația Mediapoint (deținătoarea platformei) lansează apelul pentru conectarea noilor primării la platforma Alerte.md. Aflați din acest articol cum vă puteți conecta la Alerte.md ca primărie locală și cum puteți beneficia gratuit de o platformă de comunicare online cu cetățenii. În prezent, 7 primării din Moldova sunt conectate la Alerte.md (Cahul, Leova, Cantemir, Bălți, Cimișlia, Căușeni și Sîngerei) și beneficiază de platforme dedicate administrate independent.

Ce este Alerte.md?

Platforma a fost concepută ca un spațiu de colaborare online dintre autoritățile locale și cetățenii aflați în țară, dar și peste hotare. Simple în utilizare, instrumentele digitale disponibile pe site au fost adoptate rapid atât de primăriile care au implementat proiectul, cât și de cetățenii de toate vârstele. Până în prezent, pe site au fost raportate și discutate peste 600 de probleme locale, au fost lansate 24 inițiative civice, au fost publicate 38 sondaje și a fost generat un număr de peste 25,000 de voturi pe platformă. Prin intermediul Alerte.md, fiecare cetățean are acces la un instrument online de comunicare cu autoritățile, prin care poate contribui la dezvoltarea orașului.

Fiecare primărie deține un subdomeniu dedicat pe Alerte.md prin care poate:

1. Gestiona și recepționa online problemele raportate de cetățeni, având o imagine de ansamblu asupra situației din oraș;

2. Primi cele mai populare inițiative ale comunității;

3. Lansa sondaje și obține rapid răspunsul cetățenilor.

Cum lucrează platforma?

Pentru fiecare oraș conectat este creată câte o versiune dedicată a platformei care este administrată de către primărie. Prin intermediul acestora, primăriile recepționează și oferă răspuns la problemele cetățenilor. Totodată, primăriile lansează sondaje pentru a afla opinia locuitorilor privitor la diverse subiecte de pe agenda publică, în baza cărora şi sunt luate deciziile. Cetățenii care au idei bune pentru oraș le pot publica drept inițiative civice pe Alerte.md.  

Cine și cum poate depune cerere de conectare la Alerte.md?

În cadrul acestui apel, pot depune cerere primăriile orașelor și municipiilor din Republica Moldova. Organizațiile locale pot solicita conectarea la platformă, însă aceasta va fi realizată doar prin intermediul primăriei orașului. Pentru a depune cerere trebuie să completați acest formular până pe 26 februarie 2024: https://forms.gle/czt2KMjzQjTtmosc7 

Ce resurse sunt necesare din partea primăriei?

Primăriile vor trebuie să delege una sau mai multe persoane responsabile de gestionarea platformei. Primăria va beneficia de traininguri în utilizarea instrumentelor disponibile pe Alerte.md, iar echipa Mediapoint va realiza acțiuni de promovare constantă a platformei în localitate, asigurând totodată mentenanța tehnică a platformei. Instrumentul este oferit GRATUIT spre utilizare, după semnarea memorandumului de colaborare dintre primărie și organizația Mediapoint.

Câte orașe vor fi conectate?

În cadrul acestui apel, pe parcursul anului 2024 vor fi conectate un număr de maxim 4 primării. Extinderea platformei Alerte.md se realizează gradual în perioada 2024-2026.

De ce primăriile au decis să adopte noile instrumente de comunicare digitală cu cetățenii?

Vedeți în acest interviu scurt care este motivația primarilor de a aduce digitalizare la nivel local:

Primăriile interesante sunt invitate să completeze acest formular:
https://forms.gle/czt2KMjzQjTtmosc7
Termen de aplicare: 26 februarie 2024